Ștefan Octavian Iosif

Stefan octavian iosif

Opera lui poetica ilustreaza - dincolo de implicarea personala care (dupa cum ne arata, printre altele, corespondenta) a fost totala si perfect sincera - destinul caracteristic al unui scriitor minor. intelegem acest adjectiv nu in primul rand ca expresie a unei situari valorice (desi o cuprinde si pe aceasta), ci mai ales ca definitie a unei functii in viata literara.

Scriitorii minori sunt cei care fac accesibile si raspandesc in publicul larg achizitiile artistice ale geniilor (sau numai ale marilor talente) si tot ei sunt cei care presimt - inainte ca acestea sa devina "revolutionare" si deci sa vorbeasca doar sensibilitatilor de exceptie - inovatiile ce vor determina intrarea intr-o noua etapa literara.

In cazul in speta, el poate fi considerat drept veriga de legatura intre eminescianism si simbolism si, ca atare, s-a bucurat mult timp de favoarea cititorului mediu, caruia ii punea la indemana, printr-o expresie ingrijita si variata, dar fara dificultatea provocata de opacitatea initiala a marii creatii, idei, sentimente si experiente artistice capabile sa-l satisfaca fara a-l deruta si sa-i dea impresia participarii la ritualul poeziei, fara a-i cere un efort prea mare de adecvare si de comprehensiune. E un rol deloc eroic, dar absolut necesar in orice literatura, asigurand continuitatea vietii literare si intretinerea unui public de fundal, din randul caruia se vor desprinde sensibilitati capabile sa recunoasca si sa pretuiasca adevaratele capodopere.

Manuscrise:

Nu există încă manuscrise încărcate. Vă rugăm reveniți.