Cella Delavrancea

Cella delavrancea

A fost o pianista, scriitoare si profesoara romana de pian, fiica cea mare a scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea, sora a arhitectei Henrieta Delavrancea, a Niculinei Delavrancea si a lui "Bebs" Delavrancea, membra de frunte a cenaclului lui E. Lovinescu. Casatorita cu diplomatul Tillea in timpul primului razboi mondial (divortata), cu Aristide Blank (divortata), cu Philippe Lahovary. Una din prietenele intime ale reginei Maria a Romaniei.

Cella Delavrancea urmeaza studii de pian, la inceput in familie, apoi la Conservatorul din Bucureti, urmate de un stagiu la Paris. Intrucat tatal sau, scriitorul Barbu Stefanescu Delavrancea era un apropiat al familiei Caragiale, a crescut alaturi de fiii si fiica lui Caragiale, pe care i-a evocat in cartile sale cu caracter memorialistic.A scris si a publicat sute de cronici muzicale si de texte consacrate fenomenului muzical.

Extrem de longeviva, a fost primul artist din istoria culturii romane care a participat la sarbatorirea propriului Centenar, in 1988, la Ateneul Roman, printr-un concert de gala in care a cantat alaturi de pianistul Dan Grigore.

Manuscrise: